B.M 21 martı 'Dünya mutluluk günü 'ilan etmiş. Dünyada şu an itibariyle mutsuz, gelecekten kaygılı o kadar çok insan var ki. B.Milletlerin bu ilan ettiği 'Dünya mutluluk günü ' insanlık olarak kutlamak doğru mu? Mutlu olmamıza katkı eder mi? tartışılır açıkçası. Etrafınızda çok fazla mutsuz insan varsa birey olarak mutlu olabilir miyiz? Ben kendi adıma başkaları mutsuzken, mutlu olamıyorum. Temennim dünyada mutsuz insan kalmaması yönünde fakat bu mümkün gözükmüyor maalesef :(
Diğer yayınladığım yazılarda farklı mutluluk felsefelerinden bahsetmiştim. Bugün de sizlere yine bir felsefeden bahsedeceğim. İnanın bu felsefeler karşıma son zamanlarda çok fazla çıkar oldu.Tesadüf mü yada algılarım o yönde mi bilemiyorum. Fakat ne olursa olsun sizlere bu öğrendiklerimi paylaşıyor olmam en güzeli :) Sizlere anlattığım bu felsefelerin hepsinin amacı baktığınızda aslında mutlu olmak, iyi yaşayıp huzurla bu dünyadan göçüp gitmek..
Açıkçası zenginlik, kariyer, şöhret de bir yerde insanın mutlu olmasına yetmiyor maalesef. O nedenle insanlar mutluluğu başka yerlerde arıyorlar.
Hygge felsefesinin amacı da mutluluğu ve huzuru yakalamak. Bu felsefenin kabul edildiği ve uygulandığı yer Danimarka.
Danimarka Avrupa'nın kuzeyinde yer alan bir İskandinav ülkesidir. Danimarkalılara göre rahatlık, konfor, kaliteli yaşam ön plandadır. Suç oranları az, en mutlu ülkedir Danimarka.
Hygg felsefesi onların yaşam felsefesi. Sadece Danimarkalıların değil, tüm İskandinav ülkelerinin yaşam felsefesi. İskandinavlar için hayati bir kavram. Hygge felsefesi İnsanı mutluluğa götüren yol onlar için.Hatta öyle ki dillerine bile yerleşmiş hygge. Örneğin 'ne kadar hygeeligt bir sofra' gibi cümle içinde çokça kullanıyorlar.
Geceleri uzun soğuk geçen kış aylarında Danimarkalılar'ın dostlarıyla paylaştığı sıcak samimi bir ortamda huzuru sağlamak için uyguladıkları felsefe, onlar için yaşam biçimidir hygee. Dünyada en mutlu insanlar sıralamasında Danimarka, Norveç ve İzlanda'ın olması hygge felsefesinin güzel sonucu olduğunu gösterir...
Amerika ve İngiltere üniversitelerinde hygge dersleri verilmeye başlanmış. Amerika'da en çok satanlar arasında hygee kitabı da yer alıyor. Bu felsefe bütün dünyayı sarmış durumda.
Felsefe kötü ve sinir bozucu şeylerden uzak durma, kendinin ve çevrenin huzurunu sağlama ve sıcak samimi ortamlar yaratma üzerine kurulu bir yaşam tarzı olarak görülüyor. Danimarkalılara göre sevdiklerinle ev buluşması, sıcak samimi bir ortam, rahat minimal mobilyalar, mumlarla aydınlatılmış bir ortam, rahat ev giysileri, yün çoraplar, şöminenin başında aile ve arkadaşlarla geçirilen teknolojiden uzak güzel zamanlar, yağmurlu bir havada battaniyenin altında camdan bakarak içilen sıcak bir çikolata gibi insana huzur veren şeyler hayatımızda olmalı.
Hayat koşuşturmacası içinde anı durdurup basit ama huzur veren şeylerin tadını çıkartmalı. Onlara göre hayatı biraz yavaşlatmak gerekiyor.
Bizim Ülkemize baktığımızda maalesef hygge felsefesinden tamamen uzak sırf gösterişe merak sarmış, her şeyin lüksünü almaya, lüks yaşamaya özenen bir toplum olduğumuzu söyleyebilirim. Basit yaşamayı beceremiyoruz, basit yaşamanın bir zavallılık olduğunu zannediyoruz. İslamiyete inanan bizlere bu felsefe çok yakın. Aslında bizim uyguluyor olmamız gerekmiyor mu bu felsefeyi ? Sade, gösterişsiz bir hayat. Dostlarla, akrabalarla iyi ilişkiler. Dünyaya fazla önem vermemek sadece anı yakalamak. Oysa bizler ne yapıyoruz ? Bu dünyanın işlerine kaptırmış gidiyoruz. Öyle bir koşuşturmaca yaşıyoruz ki zamanımız yetmiyor ve üstelik sağlık da elden gidiyor.
Akraba ve komşularımızla zaten uzaklaşmışız. Birlikte bir masada oturup yemek yemeyi, kahve içmeyi bir tarafa bırak akraba, komşuluk ilişkileri kopmuş, sanki herkes patlamaya hazır barut gibi olmuş.
Geçenlerde bir tanıdığımın kızı doğum yaptı aradım açmadı. Özellikle bütün çocuklarını aradım ki duymamıştır belki diye. Fakat hiç biri açmadı ve dönüşte yapmadılar. Ben de onları hayatımdan sildim. Çocukluğumuz beraber geçen tanıdıklarımla bu hale düşeceğim hiç aklıma gelmezdi. En son olması gereken buydu. Biz ne zaman bu hale geldik diye de insan düşünmeden edemiyor. Baktığınızda büyük sorunda yok ortada hatta hiç sorun yok :)
Çevremde gördüğüm kadarıyla çoğu insan böyle. Onlara buradan sesleniyorum; Müslümanım diyen dostlarım Müslümanlığın gereğini yerine getiremiyorsanız bari gelin de hygge felsefesini hayatımıza sokalım, hep birlikte mutlu olalım. Ne dersiniz ? :) Bu biraz size dokundu mu? E biraz dokunsun diye söylüyorum zaten :)
Son yapılan araştırmalara göre; sosyal faktörlerin iktisadi faktörlere göre mutluluğu daha çok artırdığı ortaya çıkmış. Sağlıklı ömür süresi beklentisi, sosyal destek, zor zamanlarda kapısını çalabileceğiniz birilerinin olması da mutluluğun seyrini belirliyor.
Ayrıca uzmanlar kanser, şeker, tansiyon, alzehimer gibi hayat kalitetimizi düşüren hastalıkları önlemek için dostlarımızla daha çok vakit geçirmemizi öneriyorlar. Ben kendi adıma söylüyorum dostlarımla içtiğim bir kahve, onlarla yaptığım bir sohbet insana öyle huzur veriyor ki anlatamam.
Hygee girsin hayatınıza, ruhunuz mutluluk, huzur dolsun dostlar. Sevgiyle kalın ☺❤
Çevremizdeki arkadaşlarimiza bu felsefenin gerektirdigi yaşam zamanlari ortamlari saglamak esasen hicde zor degil önemli olan kişinin kişilerin istemiş olmasi.Huzur varsa hepsi gelir arkadan zaten ..sevgiler😘
YanıtlaSilEvet kesinlikle kişilerin samimiyeti önemli başlangıçta. İçten, samimi hep birlikte huzurlu ve insanları germeyen ortamlar olmalıdır ki insanlar bulunduğu ortamdan mutlu olsun. :) Sevgilerimle
SilDanimarkalıların harika bir felsefesi varmış..Darısı bizim başımıza diyelim artık..😀kitabı merak ettim,ilginç bi kitaba benziyo..emeğinize sağlık..🙂
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Amin darısı başımıza 😃 Kitabı ben de alıp okumadım. Bir tanıdığım instagramda paylaşmış sanırım o okumuş. Ben de merak ettim açıkçası, alıp okumak lazım. 😊
YanıtlaSilNe yazık ki son devir çalışan koşu bantında gibi herkes, biraz duraklasalar düşecekler sanki.
YanıtlaSilEvet ne yazık ki..:(
Silayyyy napsınlar di miii soğuktaaa, bulmuşlar förmülleriii :)
YanıtlaSilGüzel formül bulmuşlar ama, ben sevdim. Yani formüllerinden ben mutlu oldum burada :)
SilSıcak, samimi ortamlar. Güzel bir felsefe imiş :)
YanıtlaSilBol muhabbet, kafalar rahat, ortam sıcak daha ne olsun. Bence de güzel felsefe :)
SilNe güzel bir felsefe..Sadelik ve samimiyete hepimizin ihtiyacı var gerçekten:)
YanıtlaSilÇok haklısın hem de çok ihtiyacımız var. :)
SilMutlu olmak keşke kolay olsa saadet hanım ama malesef herşey göründüğü gibi olmuyor aslında mutlu olmak çok kolay ama mutlu olmayı zorlaştıran insanlar biraz'da bizim tembelliğimiz yüzünden mutsusuz aslında kendi kendimiz mutsuz ediyoruz herşey kafamız takmaktan oluyor galiba bu mutsuzluk eliniz sağlık güzel içerik bu arada blogunuz yazı font değiştirmeniz önerrim okurken çok fazla göz yoruyor ve yazılar çok küçük biraz büyütürseniz fena olmaz saadet hanım iyi günler.
YanıtlaSilÇook teşekkür ederim tavsiyen ve güzel yorumun için. 😊 Arkadaşlarımda zor okuyoruz demişlerdi. Yazıları büyütürüm tabi, iyi oldu söylediğin. Yazı font ne demek onu bilmiyorum. Ayarlardan ve teknolojiden pek anlamıyorum da. Sevgiler 😊
SilYazı font yanı yazının tipi stili :) Arial,Verdana vs gibi yanı göz yormayan yazı fontları diyebilirim yararınız olur bu arada biraz önce bir mail gönderdim iyi günler saadet hanım
SilAnladım. Çok iyi oldu bunu söylemeniz. Sizin de yolunuz açık olsun, çok sağolun. Evet mesajı aldım şimdi cevaplıyorum. Size de iyi günler 😊
SilGaliba, birileri mutsuzlaştırmak için elinden geleni yapıyor başka birileri de mutlu hissettirmek için elinden geleni yapıyor; çark da dönüp gidiyor her nasılsa. :)
YanıtlaSilGaliba öyle gözüküyor Halil Bey çark da dönmeye devam ediyor 😊
YanıtlaSilÇok güzel bir felsefe canım. Keşke mutlu olmak kolay olsaydı. Biz mutlu olsakta dunya d olanları görünce inan kendi mutluluğundan utanıyor.
YanıtlaSilUmarım herkesin mutlu olacağı günler yaşarız.
Sevgilerimle canım 😊💖💖
İnşallah canım herkes mutlu olsun. Dünya güzelleşsin. Sevgilerimle 😊 💙
YanıtlaSilmelabaaağ :)
YanıtlaSilMelabaağ canım 😊
SilÖrnek alalim danimarkalilari o zaman 😊
YanıtlaSilBence de örnek alalım. Güzel ve faydalı bir örnek :)
SilMerhabalar,
YanıtlaSilHygge; kendinizi konforlu, mutlu ve huzurlu hissettiğiniz tüm anları kapsamaktadır. Bu arada Hygge yalnızca Danimarka’da yaşam felsefesi olarak benimsenmiyor. Danimarka ile birlikte bütün İskandinav ülkelerinin yaşam felsefesi aynı zamanda. 💙 HYGGE hakkında kaleme aldığım yazımı sizinle de paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/danimarkalilar-Icin-mutlulugun-formulu-hygge
Keyifli okumalar dilerim, sevgilerimle.
www.ebrubektasoglu.com