Edindiğim hayat tecrübeleriyle, yaşadığım olaylardan, aslında hepimizin bildiği fakat hayatın koşuşturmacasında dikkat etmediği şeylerin, farkına varmamızı sağlamak. Hayatlara küçük dokunuşlarla, mutluluk, huzur vererek insanlara bir parça faydalı olmak......Siz de burada kendinizden bir şeyler bulabilirsiniz....
Diğer hesaplarım
▼
Çiriş Otu
Merhaba bugün sizlere yine kendim bizzat denediğim ve çok faydası olan, çorbası ve kavurmasının yapıldığı çiriş otundan bahsedeceğim. Şu an tam mevsimi. Nisan ve mayıs ayında pazarlarda, marketlerde bolca bulmak mümkün. Çiriş her yörede yetişen fakat çoğunlukla Doğu ve Güney Doğu’da yetişen pırasaya benzeyen bir ot. Çiriş otu içerisinde yüksek oranda c vitaminiyle faydalı bir ot. Halk arasında yaban pırasası deniliyor. Bazı yörelerde güllük, kirgiç, kirkiş otu diye biliniyor. Çok dayanıklı bir bitki.
Ben çiriş otunun çorbasını bir kaç senedir yapıyorum. Hiç bilmediğim bir ottu. Kurstan bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine alıp denemiştim. Daha sonra her bahar geldiğinde alıp yapıyorum. Farklı lezzetler arayanlar için yemek listenize değişik bir alternatif olabilir.
adet düzensizliklerine ve vajinal akıntı sorununa iyi geliyor,
saçkıran saç dökülmesi gibi saç problemlerinde faydalı,
sivilce ve egzama gibi deri hastalıklarına faydası var,
hemoroid şikayetlerini azaltıyor,
emziren annelerde süt miktarını artırıyor.
Bunca sağlığa faydasından sonra, bizim ev halkı olarak severek tükettiğimiz çiriş otunun çorbasının yapılışına başlayalım.
MALZEMELER :
1) Yarım kilo çiriş otu
2) 1 adet havuç
3) 1 adet kuru soğan
4) 1 su bardağı süt
5) 1 yumurta
6) 1 çorba kaşığı un
YAPILIŞI:
Önce zeytinyağında soğanları ve küp küp doğranmış havuçları kavuruyoruz. Daha sonra su ilave edip kaynatıyoruz. Kaynayan suya yıkayıp doğradığımız çirişleri ilave edip yarım saat pişiriyoruz. inmeye yakın süt, un ve yumurtayı iyice çırpıp kaynamakta olan suya yavaş yavaş ilave ediyoruz. tuzunu katıp ocağı kapatıyoruz. Yapanlara afiyet olsun..
Merhaba bugün sizlere yine kendim bizzat denediğim ve çok faydası olan, çorbası ve kavurmasının yapıldığı çiriş otundan bahsedeceğim. Şu an tam mevsimi. Nisan ve mayıs ayında pazarlarda, marketlerde bolca bulmak mümkün. Çiriş her yörede yetişen fakat çoğunlukla Doğu ve Güney Doğu’da yetişen pırasaya benzeyen bir ot. Çiriş otu içerisinde yüksek oranda c vitaminiyle faydalı bir ot. Halk arasında yaban pırasası deniliyor. Bazı yörelerde güllük, kirgiç, kirkiş otu diye biliniyor. Çok dayanıklı bir bitki.
Ben çiriş otunun çorbasını bir kaç senedir yapıyorum. Hiç bilmediğim bir ottu. Kurstan bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine alıp denemiştim. Daha sonra her bahar geldiğinde alıp yapıyorum. Farklı lezzetler arayanlar için yemek listenize değişik bir alternatif olabilir.
adet düzensizliklerine ve vajinal akıntı sorununa iyi geliyor,
saçkıran saç dökülmesi gibi saç problemlerinde faydalı,
sivilce ve egzama gibi deri hastalıklarına faydası var,
hemoroid şikayetlerini azaltıyor,
emziren annelerde süt miktarını artırıyor.
Bunca sağlığa faydasından sonra, bizim ev halkı olarak severek tükettiğimiz çiriş otunun çorbasının yapılışına başlayalım.
MALZEMELER :
1) Yarım kilo çiriş otu
2) 1 adet havuç
3) 1 adet kuru soğan
4) 1 su bardağı süt
5) 1 yumurta
6) 1 çorba kaşığı un
YAPILIŞI:
Önce zeytinyağında soğanları ve küp küp doğranmış havuçları kavuruyoruz. Daha sonra su ilave edip kaynatıyoruz. Kaynayan suya yıkayıp doğradığımız çirişleri ilave edip yarım saat pişiriyoruz. inmeye yakın süt, un ve yumurtayı iyice çırpıp kaynamakta olan suya yavaş yavaş ilave ediyoruz. tuzunu katıp ocağı kapatıyoruz. Yapanlara afiyet olsun..
Rica ederim ? arivehayat dedi ki: 30/06/2019, 11:28 Düzenle çiriş otunu ilk defa duyuyorum ve ne kadar çok faydası varmış gerçekten bilgilendirme için teşekkürler Saadet Sezer dedi ki: 17/06/2019, 23:48 Düzenle Ben de arkadaşım sayesinde öğrendim. Farklı bir tat, besleyici ? Arivehayat dedi ki: 17/06/2019, 23:46 Düzenle Çiriş otunu sizin sayenizde ilk defa duyuyorum Saadet Sezer dedi ki: 22/05/2019, 23:59 Düzenle Bilemiyorum oLmayabilir. Türkiye’ye baharda gelirsen alırsın 🙂 Derya Soyguel dedi ki: 22/05/2019, 23:19 Düzenle Çiriş otunu bilmiyordum. Bakayim Avusturya’da var mi ? Saadet Sezer dedi ki: 21/05/2019, 17:35 Düzenle Ispanak çabuk pişiyor bu pırasa gibi pişiyor. Pırasaya daha çok benziyor.? Duo Diyet dedi ki: 21/05/2019, 17:16 Düzenle Çok yararlıymış gerçekten, ıspanak gibi kullanabiliyoruz o zaman. Teşekkürler.
Rica ederim ?
YanıtlaSilarivehayat dedi ki:
30/06/2019, 11:28 Düzenle
çiriş otunu ilk defa duyuyorum ve ne kadar çok faydası varmış gerçekten bilgilendirme için teşekkürler
Saadet Sezer dedi ki:
17/06/2019, 23:48 Düzenle
Ben de arkadaşım sayesinde öğrendim. Farklı bir tat, besleyici ?
Arivehayat dedi ki:
17/06/2019, 23:46 Düzenle
Çiriş otunu sizin sayenizde ilk defa duyuyorum
Saadet Sezer dedi ki:
22/05/2019, 23:59 Düzenle
Bilemiyorum oLmayabilir. Türkiye’ye baharda gelirsen alırsın 🙂
Derya Soyguel dedi ki:
22/05/2019, 23:19 Düzenle
Çiriş otunu bilmiyordum. Bakayim Avusturya’da var mi ?
Saadet Sezer dedi ki:
21/05/2019, 17:35 Düzenle
Ispanak çabuk pişiyor bu pırasa gibi pişiyor. Pırasaya daha çok benziyor.?
Duo Diyet dedi ki:
21/05/2019, 17:16 Düzenle
Çok yararlıymış gerçekten, ıspanak gibi kullanabiliyoruz o zaman. Teşekkürler.