![]() |
Arkadaşımızın Nevruz masası ( Heft sin sofrası) |
Merhaba dostlar; bugün hava sabah güzeldi. Ben yazımı hazırlarken birden akşam olmuş gibi hava kapandı gökyüzü sarımsı bir renk aldı. Arkasından gök gürültüsüyle beraber yağmur yağmaya başladı. Zamanında kış gelemedi şimdi de bahar gelemiyor. Bugünlerde havalar kapalı ve soğuk gidiyor. Anlayacağınız mevsimler de şaşırdı.
Blog yazarı JD Sezer'in tavsiyesi üzerine bugün yazılarımın boyutunu değiştirerek yazmaya başlıyorum. Umarım daha keyifli okursunuz.
Devam ettiğim diksiyon kursum geçen haftalarda sona erdi. Kursta iyi arkadaşlıklar oluştu. İranlı olan bir arkadaşımız bize İran'da Nevruzu nasıl kutladıklarını anlattı. Çok ilginç geldi, hoşuma da gitti. Sizlerle paylaşmak istedim. Yazım biraz gecikti, bayram çoktan başladı ama olsun..
Yazımı hazırlarken verdiği destek için arkadaşımıza teşekkür ediyorum.❤
Nevruz İran güneş yılının ilk günü, İran yeni yılının başlangıcı ve eski İran'ın en eski kutlamalarından biridir.
Nevruzun kökenleri İran'da eskidir ve İran'ın yaylalarının farklı bölgelerindeki insanlar hala Nevruzu kutluyor. Nevruz zamanı günümüzde İlkbahar ekinoksu veya akinöz olarak adlandırılan İlkbaharın başlangıcıdır.
İran ve Afganistan'da Nevruzun başlangıcı yılbaşı olarak kutlanır. Bu mevsimde bahar (Nevruz) zamanı İran takvimi değişir.
Sovyetler Birliği'nin çöküşünden önce Nevruz'u kutlayan dünyadaki tek ülke İran'dı ve elbette Afganistan dönüşümlü olarak kutladı. Orta Asya Devletleri'nin bağımsızlığıyla Kırgız Cumhuriyeti ve Azerbaycan ve daha sonra diğer ülkeler ulusal bayramını ilk kez ilan ettiler. Nevruz çağdaş zamanlarda kültürel miras ve ulusal kutlama olarak kabul edilir ve her yıl İran halkı tarafından düzenlenir.
Nevruz Bayramı 3 bin sene önceden beri var olan milli bayramlardan biridir. 3 bin senedir hiç değişmeden aynı şekilde devam etmektedir. Bu bayramı İran'da bütün İran yaylası; Tacikler, Afganlar, Kürtler ve Azeriler kutluyor. Nevruz sosyal bir etkinlik ve eskiler onu ilahi bir mucize olarak görüyorlar.
![]() |
Çimlenmeye başlayan mercimek |
Bu sene Nevruz 20 Mart salı akşam 19.45.28 saniye itibariyle başladı. 21 mart senenin ilk ayının 1. günü oluyor. Bu sene 1397 yılına girildi. (Hecri şamsi) Bu tarih itibariyle İran'da 13 gün resmi tatil, Nevruz kutlanıyor.
Halk bir hafta kendilerini bu bayrama hazırlıyor. Evlerini temizliyorlar, yeni giysiler ve hediyeler alıyorlar. Nevruz sofrası kuruluyor buna heft sin deniliyor. Heft sin sofrasına her birinin bir anlamı olan 7 şey koyuyorlar.
1. İğde - Akıllı davranmayı simgeler
2. Elma - Sağlık ve aşkı simgeler
3. Yeşillik - Güzel ahlak ve mutluluğu simgeler
4. Samano ( Buğdaydan yapılan bir tür tatlı) - Güç, adalet ve sabrı simgeler
5. Sarımsak - Haddini bilmek ve ayağını yorganına göre uzatmak
6. Sirke - Teslim olmayı temsil ediyor. Hayatta her şey olabilir diyerek Allah'ın hikmetine razı gelmek
7. Sumak - Sabrı temsil eder
Bunların dışında Nevruz masasında bereket olması dileğiyle Kuran, ayna, balık, pirinç, para da konulur. Bu sofra 13 gün boyunca toplanmadan evin bir köşesinde durur.
İlk 12 gün küçükler büyüklere bayramlaşmaya giderler. İran'da bizdeki gibi el öpme yokmuş. Bayram ziyaretleri sonrasında 13. gün herkes mutlaka dışarı çıkarak ormanlık, yeşil alanlarda piknik yapıyorlar ve kutlamayı sonlandırıyorlar.
Piknikte yeşillikleri (çimlenen buğday ya da mercimek) suya atarak bütün olumsuzlukları, sıkıntıları evin dışına atıldığına inanılıyor. Allah'a teşekkür ediyorlar. Kutlamalar dinsel danslar, marş ve müzik çalarak devam ediyor. Ateşler yakılarak, gösterilerle kutlanıyor. Herkes ateşten 3 kere atlıyor ve diyorlar ki : Senin kırmızılığın benden, benim sarılığım ise sendendir.
Arkadaşımızın Nevruz'unu kutluyorum ☺❤
Arkadaşımızın anlattığı bir anısını da sizlerle paylaşmak istiyorum. İran'da güncel yaşamda taarruf yapmak adeti varmış. Arkadaşımız esnafların da bu adeti uyguladıklarını söyledi. Taarrufu, insanların bir geleneksel olarak nezaket göstermesi diye tanımlayabiliriz. Örneğin bir araba aldığınız da galeri sahibi size arabanın anahtarını uzatarak senin olsun dermiş.
Arkadaşımızın Türk olan eşi İran'da bir gün alışveriş için evin yakınında olan markete giderek alışveriş yapmış. Market sahibi ısrarla parasını almayıp hepsi senin olsun deyince eşi ödeme yapmadan eve gelerek evdekilere olayı anlatmış. Evdekiler gülümseyerek market sahibinin taarruf yaptığını söylemişler ve ona taarrufun ne demek olduğunu anlatmışlar. Tabi daha sonra alınanların parası ödenmiş. ☺
Hoş güzel bir anı..
Bu bana seneler önce bir gazetecinin de köşe yazısında İran halkı ne kadar misafirperver, taksiciye para uzattım almadı şeklinde yazısını hatırlattı.☺
Sevgiyle, mutlu kalın ☺❤
Ne güzel geleneklermiş bunlar.Biz de Hıdırellezi kutlarız baharın gelişi olarak.Artık büyük şehirlerde gelenekleri yaşatmak zor ama şükür ki küçük şehirlerde bir nebze de olsa yaşatılıyor.
YanıtlaSilEvet çok güzel gelenekler. Hıdırellez de güzel oluyor. Sanırım 6 mayısta kutlanıyor. Bahar Mayıs ayında daha hissettiriyor kendini. Yorumunuz için teşekkür ediyorum. Sevgiler :)
SilGerçekten yazılar eskisine göre daha rahatlatıcı olmuş bir eleştirim daha olacak postları koyduğun yer genişletsen fena olmaz çok küçük kalmış :)
YanıtlaSilpost nedir : http://i.hizliresim.com/m2bmyV.jpg
Postların bulunduğu kısmıda büyütsen harika olcak
Teşekkürler 😊 post yazıya yüklediğim fotoğraflar mı ? Onları daha büyük yapınca da sayfayı kaplıyor. Denedim kötü duruyor. Sevgiler 😊
SilNe güzel oldu Novruzu bir de sizden dinlemek 😊 Benim en sevdiğim bayram Novruz... Biz azeriler de çook eskiden bu yana kutluyoruz. Bir ara söylediğiniz gibi yasaklanmış ama, o dönemde bile evlerde gizlice kutlanmış diyor büyüklerimiz. Sevdiğim bir bayramdan bahs eden güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık❤
YanıtlaSilBeğendiğine sevindim. Arkadaşım anlatana kadar ben de bu kadar sizin için önemli olduğunu bilmiyordum. Kurban ve ramazan bayramı kadar önemliymiş. Güzel bir bayram gerçekten. Sevgilerimle :) <3
Silirandaki tasarruf olayı da bayağı ilginçmiş..galerideki tasarruf olayını okuyunca aklıma bizdeki gözü açıklar geldi,burda olsaydı herhalde hemen arabayı alıp tüyeverirleri..😀 herksein nevruz bayramı kutlu olsun..çok ilginç bilgilerdi,emeğinize sağlik.🙂
YanıtlaSilEvet taarruf ilginç bir adet gerçekten. Ben de bizdeki gözü açıkları düşündüm bir an nedense :) Valla burada biraz zor bu adeti uygulamak, dediğin gibi çok gözük açık var biz de :) Teşekkür ederim. Sevgiler :)
SilNe kadar ilginçmiş, hele hele o iğdeler, sarısaklar, sirke...ilgiyle okudum, eline sağlık, çok teşekkürler. Sevgiler:)
YanıtlaSilEvet ilginç ve güzel bir gelenek. Sofraya konulan her şeyin bir anlamı var. 3 bin senedir hala aynı şekilde devam etmesi de güzel bir ayrıntı. Ben teşekkür ederim. Sevgilerimle :)
SilCok güzel bilgiler canim 😊
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim :) <3
Silha haaa tasarruf iyimiş. bizim ülkeye uymaz ama hiç. öyle çıkarcıyız ki :) nevruz masası da sayende gördüm ve mutlu oldum :)
YanıtlaSilBen de mutlu olmana sevindim. Ama masa gerçekten hoş değil mi ? :) Taarruf nezaket kuralı sosyal hayatın hepsinde varmış. Örneğin bir şey aldığınızda taksici veya satıcı ısrarla parayı almıyormuş ancak 3. defasında parayı uzattığınızda alıyormuş :) Hakikaten bizim Ülkeyi düşünemiyorum. :)
SilYazının boyutu güzel olmuş bence.Sembol olarak kullanılan malzemelerin anlamları çok güzelmiş :) Teşekkürler :)
YanıtlaSilEvet yazıların boyutu iyi oldu sanırım. Arkadaşlarda hep söylüyorlardı, yazılar küçük telefondan okuyamıyoruz diye.Malzemelerin anlamları güzel gerçekten. Sevgiler :)
Silne kadar detaylı bir kutlama yapılıyormuş, 13 gün de resmi tatil, çok güzel şeyler öğrendim, teşekkürler Saadet Hanım :)
YanıtlaSilRica ederim 😊 Benim de yeni öğrendiğim, çok ilginç gelen bilgiler. Hatta Ramazan, Kurban bayramına benzettim bazı taraflarını ve arkadaşıma sordum bu bayramları da kutluyor musunuz diye Nevruz bayramına daha önem verdiklerini öğrendim.
SilNe güzel ritüelleri varmış,ne hoş gelenekler: )sayende bilgilenmiş olduk.Taarruf yapmaları ve buna uymaları çok örnek bir durum bence.Keske bizde de uygulanabilse.:)
YanıtlaSilTaarrufu uygulamak bizim Ülkemizde biraz zor maalesef. Arkadaşım burada yaşadığı halde geleneklerini bırakmıyor, devam ettiriyor. Güzel gelenekler gerçekten. 😊
SilO kadar guzel anlatmisşinki İrana gidesim geldi..Dunyada ilk hidirellezi kutlayan ulke olmasida cok oilginc.Hıdirellez zamani yapilanada ustune koyduklarinave anlamlarina bayildim ne guzelgeleneklerini devam ettirebiliyorlar.👏👏👏Taarruf olayina gelince İranda hic dolandirici yok femekki yapabiliyolar düsündurucu..sevgiler💐💐💐
YanıtlaSilGidilebilir neden olmasın? Geleneklerine devam ettirmeleri çok güzel gerçekten. Yorumun için teşekkürler arkadaşım :) <3
Sil