X,Y,Z Sen Hangi Kuşaktansın?





Merhabalar sevgili dostlar;
Son yıllarda çokça duyduğum x, y, z kuşağı ve bununla ilgili gözlemlediğim olayları sizlerle paylaşacağım.Bu kuşaklar Dünya genelinde genç kuşaklar olarak nitelendiriliyor.

X kuşağı 1965-1979 yılları arasında doğan kişilerin oluşturduğu kuşak.nüfusun %22 sini oluşturuyor. Ben bu kuşağın içindeyim.😊 Valla açıkçası nereden nereye diyebileceğimiz hızına yetişemediğimiz, çok fazla teknolojik gelişmelere şahit oluyoruz. Hızlı bir teknolojiye adapte olmaya çalışan bir nesil. Hatırlıyorum da ben ilk ev telefonunu kullanmaya başladığımızda, ileride  görüntülü de konuşabileceğiz dediklerinde nasıl olacak ki bu diye düşünürdük. X kuşağı kurallara uyumlu, saygılı, aidiyet duygusu güçlü ve çalışkan bir kuşak olarak tabir edebiliriz. Aynı zamanda mutlu bir kuşak yada mutlu olmayı becerebilen bir kuşağız biz.
X kuşağı yani bizler çocuklarımızı kendi çektiğimiz zorlukları, yoklukları yaşamamaları için garantisi olan meslek edinmeleri, kariyer konusunda daha iyi bir yere gelebilmek için aynı işte yıllarca çalışıp deneyim kazanılması gerektiğini telkin ederiz. İş yaşamında çalışma saatlerine uyumlu iş motivasyonu yüksek daha çok yaşamak için çalışan nesiliz...
X kuşağı olarak kendi anne babalarımızdan gördüğümüzden daha rahat ve pozitif bakış açısı geliştirerek çocuklarımızı daha özgür bireyler olarak yetiştirdik.


Y kuşağı 1980-1999 arası doğanlar olarak belirtebiliriz. Nüfusun %35 ini oluşturuyorlar. Kızım ve oğlum Y Kuşağından. Bu kuşak bağımsız olmayı seviyor, özgürlüklerine düşkün yani bizden çok çok farklı bir jenerasyon açıkçası. İş hayatları da çok farklı sık sık iş değiştirebiliyorlar. Bir an önce yönetici olmak yada kendi işlerini kurmak istiyorlar. Okudukları bölüm yada üniversite  hoşlarına gitmediyse onu bırakıp farklı bir bölüm yada üniversiteye geçiş yapabiliyorlar. Son zamanlarda birkaç arkadaşımın çocuğunda buna şahit oldum. Baktığımızda bu yaşananlar y kuşağının dediğim dedik, rahat bir kuşak olduğunu kanıtlar nitelikte. Bir arkadaşımın oğlu çevre mühendisliği okurken 2.sınıfta biranda okula bırakıp aşçı olmaya verdi şu anda aşçılık okuyor başka bir arkadaşımın oğlu mühendisliği bırakıp başka bir şehirde tıp okumaya başladı.
Geçen oğlum anlattı; Okullarında bir kız öğrenci iyi bir üniversitede  tıp eğitimini bırakıp bu okulun bilgisayar mühendisliğine geçiş yapmış fakat olayın en üzücü ve ürkütücü tarafı kızın intihar etmesi. Allah rahmet eylesin neydi acaba bu kadar bunalıma iten onu?😯Gençlere ne oluyor neden tatminsiz, neden mutsuzlar demeden insan kendini alamıyor. Oysaki biz x kuşağı anneler babalar onların daha iyi olmaları için uğraştık uğraşıyoruz. İnanın bu lafı onlara söylesek uğraşmayın, biz uğraşın mı diyoruz derler, bu kadar da bencil, kaygısız ve rahatlar maalesef.
Farklı görüşleri kendilerine dayatılmayı sevmezler, dayatanları acımasızca eleştirebilirler. Çok akıllı zeki olan y kuşağı çocukları öğrenmeye ve araştırmaya da hevesliler.
Y kuşağı sınırsız özgüvenleriyle hayatlarından zevk alan ve kendileri olmaktan gurur duyan kişiler fakat bunlara rağmen en büyük problemleri mutsuzluk. Acaba diyorum her istekleri her dedikleri olduğu için mi?
Bu kuşak lüzumsuz yere çok fazla para harcamayı da seviyor. Geçenlerde bir tanıdığım oğlunun gitar kursuna yazılıp gitmediğini ve parasının boşa gittiğinden söz ediyordu. Bunlar ve buna benzer örnekler bizim jenerasyonun başına çokça geliyor ama yapabileceğimiz bir şeyde yok gibi gözüküyor.




Z kuşağı 2000 ve sonrası doğanlar.nüfusun %17 sini oluşturuyorlar.Teknoloji ve interneti kullanmayı seven Milenyum nesli.internette sosyalleşmeyi seviyorlar internet ve teknoloji çocukları. Akıllı zeki y kuşağından dahada vahim bir nesil...
Sosyalleşmenin artık sona erdiği, teknolojiye kurban edildiği bir nesil ne yazık ki. Z kuşağı aile bireylerinin kendilerini çocuklarına karşı yetersiz gördükleri bunun sonucunda psikolojik bunalım örneklerinin çok fazla görüldüğü bir kuşak.

Mutluluk üzerine yapılmış en uzun çalışma ve y kuşağı: Harvard Tıp fakültesi 75 yıl süren bir araştırma yaptı.724 kişi ile başlayan çalışma 60 kişi hayatta kalana kadar devam etti. Cevabı aranan tek bir soru vardı İnsanları hayatı boyunca sağlıklı ve mutlu yapan şey nedir? Araştırmadan çıkan sonuç iyi sosyal ilişkiler bizi daha sağlıklı ve mutlu yapar.
Yakın zamanda yapılan bir araştırmada y kuşağına hayattaki en önemli hedefleri soruldu %80 den fazlası hayattaki en önemli hedeflerinin zengin olmak olduğunu söyledi. %50 si hayattaki diğer önemli bir hedefin meşhur olmak olduğunu söyledi. Bu hedefler mutlu sağlıklı bir hayat için gerçekleşmeliydi. Oysa 75 yıllık araştırma gösteriyor ki mutlu ve sağlıklı bir hayat için en önemli şey iyi ve samimi sosyal ilişkiler..."Hayat öyle kısa ki tartışmalara Özür dilemelere, kıskançlıklara, hesap sormalara zaman yok. Sadece sevmek için zaman var ve bunun için, tabiri caizse sadece 'bir an'var" Mark Twain
Kaynak; Robert Wolding Ted konuşması, hayatı güzelleştiren şey nedir? En uzun süreli mutluluk araştırmasından dersler.

Biz ebeveynler olarak, çocuklarımızla sağlıklı ve bilinçli bir iletişim kurup, bu zamane çocukları dediğimiz yavrularımıza iyi bir gelecek hazırlamak ve onların hızına yetişmeye çalışmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. En temel amacımız onları mutlu etmek mutlu görmek...
Sevgiler...



18 yorum:

  1. bende Y kuşağındanım ve hepsi doğru :)

    YanıtlaSil
  2. Sayfama hoş geldiniz. Öyleyse yazdıklarım doğru tespit . Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  3. X kuşağı bu yüzden Y kuşağı ile bol bol çatışma içinde :) Derslerde de çok anlatılıyor.Güzel bir konuydu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Her dönem anne,baba ve çocuklar arasında çatışmalar olmuştur bizimde ebeveynlerimizle çatışmalarımız oldu fakat sanırım bu dönem kadar derin değildi.

      Sil
  4. Y kuşağının müzmin mutsuzlugunu yaşıyorum sanırım : )))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Y kuşağıysanız bundan kaçış yok gibi gözükse de mutlu olmayı öğrenmelisiniz yada mutlu olmayı denemelisiniz :)

      Sil
  5. ben de x kuşağın içindeyim o zaman..😀Mark Twainin "Hayat öyle kısa ki tartışmalara Özür dilemelere, kıskançlıklara, hesap sormalara zaman yok. Sadece sevmek için zaman var ve bunun için, tabiri caizse sadece 'bir an'var" sözü de hoşuma gitti..çok doğru söylemiş.. ilginç bir araştırmaymış,emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim anlamlı bir söz gerçekten. Kuşaktaşın olarak X kuşağı iyidir diyorum :)

      Sil
  6. Bende y kuşağıyım ve gerçekten de üniversitede 5 sene sigortacılık okuyup şimdi ise öğrenciliğime reklamcılık alanında devam ediyorum :) Çok doğru tespitler yapmışsın kendimi görmeden duramadım vallahi :) Ama z kuşağına baktığım zaman iyi ki de tam da olduğum yılda doğmuşum diyorum, z kuşağı cidden vahim... Yine de her şey eğitimle ama diploma değil fotoğrafta da olduğu gibi ahlak ile ilgili bence. Eline sağlık ablacım, çok güzel bir yazıydı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. :) Evet y kuşağı biraz daha iyi durumda fakat z kuşağının durumu çok zor. Bak buyur işte 5 sene oku sonra ben bundan vazgeçtim de Ailene yazık değil mi? Ne diyeyim şimdi ben .:) İnşallah doğru karar vermişsindir bu alanda başarılı olursun :) Kardeşimin oğlu da uluslararası ilişkiler 3. sınıfta ben aşçı olacağım dedi istanbul'a eğitim almaya geldi. Yine bir arkadaşımın oğlu çevre mühendisliği okurken Gastronomi okuyacağım dedi yarım bıraktı okulu. Örnekler çok böyle sizin kuşaktan :) Her şeyin hayırlısı yapacak bir şey yok, sizler yani evlatlarımız mutlu olunda gerisi önemli değil... Sevgiler :)

      Sil
  7. Yanıtlar
    1. Çok sevindim aynı kuşaktan olduğumuza. Sevgiler kuşaktaşım 😊

      Sil
  8. Ben kuşak muşak anlamam. Güzel olanları izlerim. Sizin blogunuzu da güzel buldum, izledim. Sizi de benim blogumu izlemeye çağırıyorum.
    www.erhantigli.blogspot.com

    YanıtlaSil
  9. Ben de Y kuşağındayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel :) Y kuşağı aslında çok akıllı bir kuşak. Ayrıca efendi, bilinçli bir kuşak fakat biraz bize uymadıkları için çatışma oluyor. Bizim gibi olmalarını beklememek lazım. :)

      Sil
  10. Y kusagindanim bende😁🙌Nasil uzuldum yalniz oglunuzun arkadasi icin ya...😐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de üzüldüm Büşracığım . Allah ailesine sabır versin ve Allah gençlerimize de akıl fikir versin :(

      Sil

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM, EN KISA ZAMANDA CEVAPLAYACAĞIM.

Kurban Bayramı, Kurban ve Kur'an

Toplumumuzun yüzde doksan dokuzu Müslüman diye biliyoruz. Ancak ülkemizdeki Müslümanların, İslam'ın temel kavramları hakkında doğru ve d...