Her İnsan Kendi Kaderini Yaşar



Merhaba blog sever dostlarım Kader konusu İnsanoğlunu var oluşundan beri  etkilemiştir.Kader islam dininde hep tartışılan bir konu olmasına rağmen baktığınızda inançlı yada inançsız,hangi dinden olursa olsun bütün insanlığı ilgilendirir.Her İnsan öyle yada böyle  kaderini yaşar.İslam dininin inancına göre imanın 6.şartı 'Kadere inanmak,hayır ve şerrin Allah dan geldiğine inanmaktır.Kader sözlük anlamı olarak Alın yazısı,yazı,talih anlamına gelmektedir.Her şeyi yaratan Allah'dır.Allah dünyada olacakları önceden bilmektedir.
Allah yarattıkları içerisinde insanı en üstünü kılmış ve onlara verdiği aklı en iyi şekilde kullanmalarını istemiştir.İnsanlar tedbirini almadan,aklını kullanmadan hata üstüne hata yapıp,işte bu kader ne yapalım derse hem İslamiyete uymaz hem insanlığa.Onun için bizler tedbirimizi almalıyız ondan sonra takdiri Allah'a bırakmalıyız.

'Biz her insanın kaderini boynuna yükledik.Kıyamet günü kendisine,açılmış olarak karşılaşacağı bir kitap olarak çıkaracağız'(İsra suresi 13.ayet)Ayetiyle insanları yaptıklarıyla sorumlu tutmuştur.





Geçen gün beni çok etkileyen bir şey oldu.Bir belgesel kanalında belgesel izliyordum.Bu aralar belgesele sardım.Tavsiye ederim 😊 Belgeselin adı uçak kazaları raporu.Önce izlemek yada izlememek arasında kararsız kaldım,çünkü çok etkileniyorum.Uçağa binmekten zaten çok korkarım.Neyse belgeselde Çin hava yollarına ait bir uçağın inişte dağa çarpmasını anlatıyordu.Yolcuların çoğu Koreli'ydi.Uçak Güney Kore'ye inişe geçtiğinde rüzgarın ters olması nedeniyle  kule görevlisi uçağın pistin diğer tarafından inmesi yönünde Pilotlara talimat verdi.Oraya kadar sorunsuz gelen uçak doğruca inişe geçseydi uçuşu tamamlamış olacaktı.Uçağın yolcuları arasında Kore'li turist rehberiyle beraber turistler vardı.40 kişiydiler.
Turistler otelden yola çıkıp hava alanına doğru hareket ettiklerinde rehber telefonunu ve defterini otelde unuttuğunu hatırlar.Geri dönerler fakat geç geldikleri için uçağın arka tarafına oturmak zorunda kalırlar.Yolcular buna çok kızar kendi aralarında rehbere sert sözler söylerler.Onun bu unutkanlığı kariyerini de etkileyecektir.Rehber buna çok üzülür...

Uçak inişe geçmek için pistin diğer tarafına doğru dolanır.Çok alçalır.Son anda dağı fark ettiğinde  çok geçtir.Uçak dağa çarpar parçalanır.Uçaktan 35 kişi kurtulur.Kurtulan kişiler Uçağın arkasında oturan rehber ve turistlerdir.Rehber ' benim bu hatamın bizi kazadan sağ olarak kurtaracağını hiç bilemezdim' diye anlatır.

Ben bunu izlediğimde tüylerim diken diken oldu inanın.Sizin hayırsız gördüğünüz şey aslında hayırlıdır,hayırlı sandıklarınız da aslında hakkınızda hayırlı değildir 'siz bilmezsiniz gibi sözler aklımdan şöyle bir geçti.
Bu olaydan sonra ertesi gün takvim yapraklarına bakarken bununla ilgili ayet karşıma çıktı.Bu bir tesadüf olamaz diye düşündüm.Hayatta hiç bir şey tesadüf değildir diye düşünüyorum..
Takvimde Allah'ın sözü vardı.Allah bizlere şöyle diyordu:Olur ki,bir şey sizin için hayırlı iken,siz onu hoş görmezsiniz.Yine olur ki bir şey sizin için kötü iken ,siz onu seversiniz.Allah bilir,siz bilmezsiniz. Bakara suresi ayet 216
Gerçekten de bazen hiç beğenmediğimiz bir şey için,ileride iyi ki bu şekilde olmuş demiyor muyuz?
Yada çok istediğimiz bir şey olduğunda keşke olmasaydı da önce sağlığım yerinde olsaydı gibi sözler söylemez miyiz? Bunları bütün İnsanlar yaşıyordur.Hepimiz insanız sonuçta.Nitekim hepimizi O yüce güç Allah yarattı.

Yaşadığım olaylarda anlayamadığım veya bilemediğim konularda Kuran'ın Türkçe'sini okur ne demek istediğini düşünür ve  bize verdiği mesajı algılamaya çalışırım hep.
Bu olaya benzer karşılaştığım olaylarda yaşadıklarımı Allahın bize mesajı olarak düşünür ona göre hareket ederim.Şimdiye kadar hiç zararı olmadı aksine bunun faydasını gördüm.






Kader Tanrının yaradıldığımız anda bizler için öngördüğü yaşamdır.Çocukluğumuzda bize  kaderin bizim alnımızda yazılı olduğu öğretildi.Hiç unutmam bir arkadaşım Alnını sıkı sıkı silerdi kaderim silinsin diye😊Çocukluk işte ne maksatla ne umarak yaptıysa artık.Şimdi anlamıştır artık kaderin silinmediğini 😊

Kaderimizi yaşarken Rabbimizden her şeyin hayırlısını dilemek çok önemli bir nokta bana göre.Bir şeyi dilerken illa, mutlaka böyle olsun diye kaderi zorlamamak,diretmemek gerekir.Bazen bir şeyleri oluruna bırakmak en iyisidir. Hani deriz ya zamana bıraktık.Allah en iyi şekilde bizim için en iyisini düşünmüştür.

Örneğin ben blog oluşturmayı düşündüğümde oğluma söyledim.Hemen oturup oluşturduk.Daha önce yapmak istedim bunu ama şimdi kısmet oldu.Kısmette ne varsa o oluyor.Başarı getireceğini hiç düşünmemiştim.Bazen denemek gerekiyor sanırım bunu  görmek için.Fakat bunu sürdürebilmek için de gayret ve inancınız olması gerekiyor.Çalışmadan,emek vermeden hiç bir şey olmuyor.Bu da bir gerçek.İşte bu da bir kader 😊

Şöyle düşünün Gökyüzünden aşağıya doğru baktığımızda bir tren yoluna devam etmekte.Aynı anda dönemeçten dönen bir araba trene doğru yaklaşmakta.Siz onları görüyorsunuz çarpışmaları an meselesi.ama onlar birbirinden habersiz ilerliyor.Araba tam hemzemin geçidine geldiğinde durmakla durmamak arasında kalır.Saniyeler içinde geçmeye karar verir.O an Tren çok yaklaştığı için kurtaramaz ve araca çarpar.Sürücü can ve mal kaybına sebep veren kararı kendisi vermiştir.O onun kaderinde önceden yazılmıştır.Yanlış karar vermesi onun hayatına mal olmuştur.Allah kaderi yaratmıştır fakat karar vermeyi insana bırakmıştır.Kişi hemzemin geçitten geçip geçmemeyi yada başka yoldan gitme kararını kendisi verir.
Kendi kararlarımız olmadan başkalarının kararları yüzünden de zarar gören çok insan vardır.
İnsan kaderini yaşarken hastalanır,sakat kalır,işten çıkarılır.Bazen insan bunların gerçekleşmesini önleyemez fakat tedbirini elden bırakmayıp,gayret göstermesi gerekir.
Yaşadığı bütün acılara sabredip,tevekkül eden kişilerin güzel şeylerle mükafatlandırıldığına  da şahit olmuşuzdur hep.Çok sabrettin hak ettin sen bunu dediğimiz sevdiklerimiz yok mu?Acıları kaderimiz de yaşamak zor olsa da Allah sabrını veriyor.Her acının,her zorluğun ilacı zaman.

Aman Kaderimizde ne varsa o olacak deyip bırakmamalıyız.Zaten böyle düşünmek dinimizde yok.'Başarı,zenginlik,mutluluk,huzur,'için çalışmalı gayret etmeliyiz...


Bütün insanlar için herşeyin hayırlısını diliyorum..Hayırlı yazılar,hayırlı kaderler olur inşallah...Sevgilerimle....






21 yorum:

  1. O kadar çok inanıyorum ki ama bazen bende altından kalkamıyorum. Olanlara neden oldu demeden alamiyorum kendimi. Bazılarının sebep oldukları syler belkide tüm hayalimdi. Ve hayallerimi alıp yerine keder verdiler. Ben çok sanssız biriyimdir. Bir çok yönden bu böyle.

    Kötü niyetli kisilerinse her istedikleri olur gül gibi yasarlar ya iste buna gelemiyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asla böyle düşünmeyin Olumlu düşünün.mutlaka sizinde şanslı olduğunuz zamanlar olmuştur.Kötü niyetli kişilerin her istedikleri olmaz.Aslında bazen hileyle bazen zorla her istediklerini elde ederler.Bu da bu dünya için ilk başta harika görünsede öbür taraf için çok iyi son beklemiyor onları.Sevgiler

      Sil
  2. Yazınız çok güzel olmuş. Elinize, kaleminize, yüreğinize sağlık. Bu bir tesadüf olamaz olsa olsa tevafuk olur. Ben de dün kader hakkında kitaptan bir bölüm okuyordum şimdi de bu yazı çıktı karşıma :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum 😊 Karşınıza benim yazımın çıkması da güzel olmuş.Biz müslümanlar algılarımızı her zaman açık tutmalıyız.Akıllı insan Oturduğu yerden Allah'tan mucize beklemez.Mucizeleri görür.Sevgiler

      Sil
  3. Yazınız tüm detayları ile çok güzel olmuş elinize sağlık. Bu beğenimi yarın blog ajandası haftalık yazısına da ekliyorum. Elinize ve fikrinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Yazdıklarınıza katılıyorum, ben de kadere yaşadıklarımızın tesadüf olmadığına inanırım, hepsi ders çıkarmamız gereken bize hayatı öğreten olaylar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle dediğiniz gibi yaşadıklarımızdan ders çıkarmamız gerekiyor.Hayat her zaman güllük gülüstanlık gitmiyor.Mutlu zamanlar yaşadığımız gibi mutsuz zamanlarımız da oldu.Önemli olan kendimizi geliştirme adına bunlardan ne kadar fayda elde edebildik,ne kadar ders çıkarabildik.Sevgiler

      Sil
  5. Güzel yazınız için teşekkürlerimi iletiyorum size. 😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğunuz için ben teşekkür ederim 😊 Sevgiler..

      Sil
  6. Bizim dışımızda gerçekleşen bir planın varlığına ben de inanırım.Verdiğiniz belgeseldeki örnek de çok etkileyici zaten.Bazen aksilik diye düşündüğümüz şey,bizi korumak adına yapılmış olabiliyor.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belgeseli izlediğim de çok etkilendim.Bir müslüman olarak izledim fakat konuşmalar bizim düşüncelerimizi yansıtıyordu.Tur rehberinin sözü,anlatış şekli çok etkiledi beni..İlginçti gerçekten...Bütün insanlar farkında olmadan özünde aynı düşüncedeler aslında....

      Sil
  7. Teşekkür ediyorum 😊 Takibe aldım 😊

    YanıtlaSil
  8. Şerrin içindeki hayrı görmek her zaman çok kolay olmuyor .Ama bizim dışımızda bir akış var ve onun mukemmelligini kavramak çok önemli bence de😊Çok derin çok güzel bir yazı olmuş.Emeginize sağlık 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim 😊 Haklısın Şerrin içindeki hayrı görmek her zaman kolay olmuyor fakat öncelikle şerri kabullenmek gerekiyor biz bunda zorlanıyoruz, ki şerri kabullenmekte zor..Sevgiler

      Sil
  9. Çok güzel bir yazı olmuş saadet hanım sonuna kadar okudum gerçekten kelimeler insanı okudukça okuyasi geliyor iyilik bu blogu acmissiniz hayatınızda başarılar dilerim herşey gönlünüzce olsun saadet hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.Sağolun 😊

      Sil
    2. İnsanlara faydalı olabiliyorsam ne mutlu 😊

      Sil
    3. Ben teşekkür ederim iyi çalışmalar saadet hanım iyi günler dilerim.

      Sil
  10. Çok güzel bir yazı olmuş insan kendi Allah her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kılmıştır. Yazılarınızın ve başarılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil
  11. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.Size de başarılar.Sevgiler :)

    YanıtlaSil

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM, EN KISA ZAMANDA CEVAPLAYACAĞIM.

Kurban Bayramı, Kurban ve Kur'an

Toplumumuzun yüzde doksan dokuzu Müslüman diye biliyoruz. Ancak ülkemizdeki Müslümanların, İslam'ın temel kavramları hakkında doğru ve d...