İkigai Japon Felsefesi







Merhaba sevgili dostlar.Bugün yine sizlerle beraberim ☺❤
Bu aralar bir felsefedir gidiyor.Her yerde herkes yaşamla ilgili değişik felsefelerden bahsediyor.Minimalizm den sonra bu konular dikkatimi daha fazla çekmeye başladı açıkçası.
Dün bir arkadaşımla sohbetim sırasında İkigai den bahsettik.Önceki gün bir arkadaşım ikigai ile ilgili resim paylaşmış.
E ben de bunun üzerine  ikigai hakkında yazayım bilmeyenler varsa öğrensin dedim ☺

Japonya'nın Okinawa adasındaki halk 100 yaşına kadar yaşıyor.Peki bunun sırrı  nedir diye bakıldığında ikigai felsefesi olduğu söyleniyor.Okinawa'da (Asırlık insanların en fazla bulunduğu Ada) doğan insanlar yeni bir güne başlama sebebimizin ikigaimiz olduğunu söylüyorlar.

Öyleyse bu kadar uzun yaşamın sırrı olan ikigai nedir merak ettik değil mi?
Japonca kökenli ''iki'' yaşam anlamında,''gai''gaye,amaç olarak kullanılıyor.Yani yaşamın amacı,yaşam sebebi gibi bir sonuç çıkıyor..Japonlar ikigai için yataktan sizi  çıkaran düşünce diye tanımlıyorlar.Herkesin bir ikigaisi yani varolma nedeni vardır.ikigaini bulman,seni mutlu eden şeyleri yapmanla mümkün olur.Japon kültüründe emeklilik diye bir kavram yok.Hayatın sonuna kadar kendilerini mutlu eden uğraşlar ediniyorlar.İkigai felsefesini hayatlarına dahil etmişler...
İkigainizi bulmak için öncelikle;
_Nelerden mutlu olduğumuzu
_Yeteklerimizin neler olduğunu
-Tutkularımızın neler olduğunu kendimize sormalıyız.


Yataktan kalkarken bizi neyi mutlu ettiğini,yaşam gayemizin ne olduğunu bir düşünelim.Pozitif düşünceyle güne başladığımızda o günün çok daha farklı geçtiğini fark edeceksiniz.



Bizim Ülkemizde  emeklilik yaşı geldiğinde emekli olunur.Elini eteğini her şeyden çekersin,artık hayatta bir gayen yoktur.Adeta ölümü beklersin. Ne acı değil mi? Gayesiz,mutsuz bir hayat.Bizim toplumumuzda öncelikle emekli olmuş erkekler daha çabuk çökmekte ve daha erken ölmekteler.
Bir tanıdığımın babası annesinden önce ölmüştü 6 ay geçmeden annede kanser oldu geçen hafta vefat etti.Arkadaşın söylediğine göre annesinin,baba öldükten sonra çok mutsuz olduğunu,adeta hayattan zevk almadığını söyledi.Genelde ne yazık ki eşi öldükten sonra hayatı bırakan diğer kişi çok yaşamıyor yada sağlıksız,kalitesiz bir hayat yaşıyor...

Uzun,sağlıklı yaşamak  için yediklerimiz içtiklerimiz önemli fakat yaşam enerjimizin yüksek olması daha önemli.Ruhsal sağlığın yerinde,mutlu yaşıyorsan bunun sonucunda ömrün de uzun olur.
Sabah kalktığımızda bugün de uyandık çok şükür dedikten sonra acaba kaç kişi yataktan keyifle kalkıyor?İkigaimizi yakaladık mı?kimimiz işinden memnun değil,kimimiz okulundan,kimimizin yapacak uğraşısı yok,kimimiz de yaşadığı hayattan memnun değil..
Zorla yatağımızdan kalkıp,mutsuz bir şekilde rutin hayata devam..Hayatımızın bir gayesi olmadan bu hayat şartlarında ömrümüzü tüketiyoruz..

Japonya ekonomisi Dünya'nın en büyük 3.ekonomisine sahip.Hal böyle olunca onların ikigai felsefesini uygulaması daha kolay diye düşünüyorum :) Ekonomi gibi faktörlerin insan hayatına çok büyük etkileri var gerçekten...
Bütün olumsuzluklara rağmen hayata pozitif bakmak,daima gülümsemek,iyi arkadaşlar edinip onlarla muhabbetimizi devam ettirmek,daima keyif aldığımız uğraşlar edinmeye çalışmak,teşekkür etmeyi bilmek ve sabah bir gaye için uyanmaya çalışmak ikigaimizi ortaya çıkartır ve mutlu yapar bizi...
Okumak isterseniz önceki yazım şurada 👇 İkigai felsefesinin değişik yoldan anlatımı,bir de buradan okuyun ☺

İkigai felsefesini benimsemek hayata bir amaçla tutunmak demektir.Sabah yataktan kalkmak için bir amacın yoksa iyi bir yaşam için çaban da yok demektir.Bir insan sevdiği için yataktan mutlu,güçlü ve istekli kalkar.Sevdiği eşi olabilir,çocuğu olabilir,torunu vb. olabilir.Bu sevgi hissi o kişiye güç verir.Bir insan işe yarıyordur,işinde başarılıdır,yeteneklerini ortaya çıkarabilmiştir.Bu şevkle yataktan kalkar.Yada sevdiği şeyleri yapıyordur,huzurludur vicdanı rahattır.Bunun sonucunda keyifle yataktan kalkar.Bu sayılanlar veya  daha fazlası sizde varsa eğer ikigainizi bulmuşsunuz demektir.Ömrünüz sağlıklı uzun geçer inşallah ☺



Çağımızın hastalığı stresten uzak kalabilirsek ikigaimizi yakalayabiliriz.
Bir amacımız var ve yataktan mutlu şekilde kalktık ama iş bununla bitmiyor.
İşimize gitmek için yola çıktığımızda trafik stresi,arkasından iş yerindeki stres,parasal stres bunun gibi bir sürü strese maruz kalırız.Bu tür olaylar hayat enerjimizi bir anda yok edebilirler.Kolay mı  Sizce ? Bunları aşıp ikigaimizi bulmak zor açıkçası ☺


Hepinize zor hayat şartlarında ikigainizi bulup sağlıklı uzun ömürler diliyorum.İyi hafta sonları☺❤













27 yorum:

  1. Güzel bir felsefeymiş, yataktan kalkınca o kadar sık mutsuz hissettiğim oluyor ki, mutlu hissettiği nadirdir. Hele şu aralar dış etkenler yüzünden hele hele kediciğin hastalanması yüzünden çok üzgünüm istesem de yaşamdan zevk alamıyorum:(
    son fotoğraf çok tatlı...eline sağlık arkadaşım. :)

    YanıtlaSil
  2. Bücürük'e geçmiş olsun.Umarım kedicigin ismini yanlış söylememişimdir.Mutsuzluk,karamsarlık zaman zaman hepimizde olabiliyor maalesef 😔 Kendi yaşadıklarımız,çevremizde yaşananlar aşılması pek kolay şeyler değil..Yorumun için teşekkür Ederim.Sevgiler 😊

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten değişik bir felsefe ve hayatımıza uygulamamız gereken bir felsefe bu bilgi dolu yazınız için teşekkür ederim :) Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim.Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  5. Güzel bir felsefe. Hayata dair bir amacın olması, bu amacın maddi şeylerle değil manevi duygularla ilgili olması önemli. Bir çok yerde büyük çoğunluğun amacı boş kalmak oluyor, emeklilik gibi, haftasonuna gibi. bu da mutluluk getiren bir şey değil. Daha ulvi amaçlar olması lazım. Bilgi için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim Arif Bey.Çok haklısınız güzel bir yere değinmişsiniz.Maneviyat eksikliği ruhsal çöküntüyü getiriyor ve sonucunda hayattan zevk almamaya ve mutsuzluğa sebebiyet veriyor..Bizim dinimiz güzellik dini doğru anlayabilir ve uygulayabilirsek.Sevgiler :)

      Sil
  6. hiç duymadığım bir konuda bilgi verdiğiniz için teşekkürler Saadet Hanım, elimden geldiğince uymaya çalışacağım ben de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Esra Hanım.Bize faydası dokunan şeyleri uygulamak gerekli :) Sevgiler

      Sil
  7. heey saool uzun yaşadıklarını biliyodum ama ikigai adını duymamıştım. öğrenirim bunu senin sölediklerin yanında da :) uzakdoğu felsefelerine düşkünüm ben deee :) özellikle zen budizm ilgimi çeker. zihin boşluğu, hayat temizliği gibi düşüncelerini hep uygulamaya çalışırım, yani onlar zaten minimalist, bunu pek severim, sadelik zaten bayılrıım :) ikigai tımams, sürekli etkinlik aktiflik hıhım güzeel bir de bugünde yaşamak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediklerin çok güzel :)Dünü unut,yarın gelir mi?bilinmez,bugünü yaşa.Doğru söylüyorsun bugünü yaşamak lazım.Sevgiler :)

      Sil
  8. Güzel bir felsefe... İnsanın ruh beden bütünlüğü ile ilgili güzel öğretileri var. Günün birinde herkesin içinde olacağı bir yolculuk olsun ikigai..
    Güzel bir yazı kaleme almışsınız.. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle ruh ve beden sağlığı insanın yaşamını kaliteli yapan iki öge.İkisi de aynı an da olmalı ki kişi sağlıklı ve uzun yaşayabilsin.Yorum için teşekkür ederim.Sevgiler :)

      Sil
  9. Tam da müsəlmana aid bir fəlsəfə imiş :) Həqiqi müsəlman dünyaya göndərilmə məqsədini, vəzifələrini çox yaxşı bilir. Dolayısı ilə,günlük vəzifələrini bilən və məqsədsiz yaşamayan biridir. Qalır bu vəzifələri sevməyə ki, bu da insanın özünün çabasına baxır. Paylaşım üçün təşəkkürlər♡♡♡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru söylüyorsunuz.Bu felsefenin Müslümanlıkla bağdaşan yanları var:) Hakiki Müslüman gayesiz boş yaşamaz.Dinimiz boş miskin amaçsız insanı her zaman uyarmıştır.Yorum için teşekkür ederim.Sevgiler :)

      Sil
  10. Doğaya verdikleri öneminde katkısı yadsınamaz sanırım. Yaşamı sade yaşarlar, o kadar kalabalık olmalarına rağmen lüks merakları yoktur. Evleri bile her an yıkılmaya hazırdır ama yine de köşe bucak çiçek dikerler. Sorumluluklarının farkında olduklarından yaşamı nakitten öte vakit anlamında dolu dolu yaşarlar. Ben de meraklıyım onların dünya görüşlerine çünkü bize çok yakındır kültürleri. Paylaşım adına teşekkürler, selam ve sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.Siz böyle deyince Sultan Ahmet camisinde gördüğüm bir olay aklıma geldi.Caminin ayakkabıların çıkarıldığı bölümde arkadaşlarımın çıkmasını beklerken,yaşlı Japon turist grubu geldi.Temiz ve gayet kapalı kıyafetleriyle(Sanki cami ziyareti için böyle giyinmişler diye düşündüm açıkçası) nizam
      içinde sessizce içeri girdiler.Çok takdir ettim,çok hoşuma gitmişti.Girerken bana gülümseyip içeri girdiler.Hatta içlerinden bir bayan ayakkabısını çıkarıp bembeyaz çorabının üzerine bile poşet geçirerek girdi.Camiye saygı için bunu yaptığını düşünüyorum.Herkese hep anlatırım bu olayı..Sevgiler :)

      Sil
  11. Ne kadar da derin bir öğreti. Hiç duymadığım bir bilgi çok teşekkür ederim bu güzel paylaşımını için. Hayatı daha pozitif ve değerli kılabilmemiz adına atılan güzel adımlardan bir tanesi. Çok değerli ve özenli bir çalışma olmuş. İnsanın kendi benliğini bulması ve ruhuna bunu işleyebilmesi ne kadar da önemli bir kez daha anlamış oldum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim :) Kesinlikle haklısınız kişinin kendi sağlığını devam ettirebilmesi için öncelikle kendi benliğini bulması ve ruhuna bunu işleyebilmesi çok önemli gerçekten.Faydalı olabildiysem ne mutlu.Sevgiler :)

      Sil
  12. hayattan zevk almanın,mutlu olmanın bir başka alternatifi; "ikigai".. çok ilginç gerçekten,hiç duymamıştım bunu,sayenizde öğrenmiş oldum,emeğinize sağlık..🙂

    mutlu olmanın yolu "ikigai = japon gibi yaşa.." 🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim :) Mutlu olmanın yolu "ikigai = japon gibi yaşa.." Slogan gibi olmuş.Güzel olmuş :)

      Sil
  13. Salamlar, deepden gelirem. Blogunuzu çox sevdim. Menim blogumada gözleyirem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) Ben de sizi takipteyim.Sevgiler :)

      Sil
  14. Davetiniz için teşekkür ederim.Güzel bir proje olmuş.Biraz inceledim hoşuma gitti.
    Elinize sağlık.Kolaylıklar diliyorum :)

    YanıtlaSil
  15. Japonlar işi biliyor....Ben onların enerjilerine hayranım.

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar 🤗💙 #ikigai hakkındaki bilgilendirici ve faydalı yazınız için teşekkür ederim. 🙏 İzniniz olursa ben de #ikigai konulu yazımı sizlerle paylaşmak istiyorum. 💐 Yazılarınızın devamının gelmesi dileklerimle 💚 https://www.tarz2.com/senin-ikigain-nedir

    Sevgiler 😍

    YanıtlaSil
  17. Japon kültürü ile harmanladığım İkigai kitap yorumum ilginizi çekebilir. Paylaşım için teşekkürler.
    https://forestofnoreturn.blogspot.com/search?q=ikigai

    YanıtlaSil

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM, EN KISA ZAMANDA CEVAPLAYACAĞIM.

Kurban Bayramı, Kurban ve Kur'an

Toplumumuzun yüzde doksan dokuzu Müslüman diye biliyoruz. Ancak ülkemizdeki Müslümanların, İslam'ın temel kavramları hakkında doğru ve d...