Gelibolu (Gallipoli)




Çanakkale Eceabat


Merhaba sevgili blog sever dostlarım;
Mart ayında olduğumuz şu günlerde, huzurlu bir şekilde vatan dediğimiz bu topraklarda oturmamız için  canlarını feda eden kahraman şehitlerimizi yad etmeden geçemeyeceğim. Bu yıl 18 mart Çanakkale zaferinin 103. yıl dönümü. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz..
Çanakkale savaşı  Osmanlı Devleti ile İtilaf devletleri arasında Gelibolu yarımadasında kara ve deniz savaşları şeklinde gerçekleşen savaştı. 1. Dünya savaşı içindeki en kanlı bölümü olarak bilinir.Türk'ün sayısız zafer, şan ve şerefle dolu tarihin en parlak sayfasıdır.Mustafa Kemal paşa bu savaşta Conkbayırı, Anafartalar ve Arıburnunda görev yapmıştır.
18 mart 1915 senesinde kazanılan deniz zaferiyle Mehmetçiğimiz Nusret mayın gemisiyle düşmanı denize dökerek tarih yazmıştır. Ruhları şad olsun...
Arıburnu, Anafartalar, Conkbayırı cephelerinde 253 bin askerimizin kahramanca çarpışıp şehit düştüğü bu savaşta Mehmetçik ' Çanakkale Geçilmez ' dedi. Mustafa Kemal Atatürk askerlerine 'Ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum ' diyerek savaşın her ne pahasına olursa olsun kaybedilmemesi gerektiğini işaret etmiştir.
Aylarca süren savaşta (18 Mart 1915-9 Ocak 1916 yılları arasında ) itilaf devletleri 300 binden fazla kayıp verdi.Toplam yarım milyon gencin öldüğü bu savaş 
 tarihin en kanlı savaşıdır.


Savaşta Türk askeriyle karşılıklı çarpışan Anzak askerleri (Avustralya-Yeni Zelanda) 15 bin kilometre uzaklıktan yola çıkarak Türk topraklarına gelmişler, savaşı kaybetseler de Türklere  düşman değil dost olarak kalmışlardır. İngiltere'nin yanında savaşa giren Anzak askerleri Türklerin barbar bir millet olmadıklarını aksine cesur ve mert olduklarını anlamışlardır.Bunu da gerek savaş sırasında gerekse savaştan sonra dile getirmişlerdir. Burada ölen Avustralya ve Yeni Zelanda'lı  6103 asker anısına Kanlısırt'ta mezarlık yapılmıştır.
.Atatürk Anzak askerlerinin annelerine 'Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra bizim de evlatlarımız olmuşlardır ' diyerek dünyaya örnek bir davranış göstermiştir.
Her yıl 24-25  nisan tarihlerinde Avustralya ve Yeni Zelanda'lılar dedelerini anmak için Türkiye'ye gelirler.Gelibolu'da Anzak günü şafak ayini 2 ülke ortak düzenlenmektedir. Benim de bir defa katıldığım törende katılımın çok fazla olduğu dikkatimi çekmişti. Sabaha karşı ve mevsim itibariyle çok soğuk olduğu için gidecek olanlara tavsiyem yanınıza kışlık giyecek  alın. Öğrendiğimize göre Avustralya Hükümeti bu tören için ücretsiz olarak uçak kaldırmaktadır.


57. alay şehitliği

57. Alay şehitliği
Çanakkale harbinde 57. Alayın en fazla harbettiği ve tamamen şehit olup, hiç ayrılmadan hakka yürüdükleri yerdir.13 Ağustos 1915 günü Ramazan bayramı namazını kılıp, hepsi çarpışarak şehit olmuşlar. Bu şehitlik onlar için yapılmıştır. Ruhları şad olsun..






1915 yılında Oğlumun da lisesi olan İstanbul erkek lisesi dahil bir çok lisenin öğrencileri o yıl mezun veremediler. Ne acıdır  ki bu savaşta 100 binde fazla okumuş aydın Türk  genci şehit düştü. 



18 Mayıs’ı 19 Mayıs’a bağlayan gece Çanakkale'de şehit olan İstanbul Sultanisi (İstanbul Erkek Lisesi) öğrencilerinin ruhu şad olsun.








Abide 

253.000 şehidimizin adına yapılmış olup, 1954 de başlayıp, 1960 yılında tamamlanan bu anıtımız aynı zamanda Boğazın asla geçilemeyeceğinin sembolizesidir. Alanda bir şehitlik, şadırvan,hatıra ormanı, kolsuz kahraman anıtı ve müze bulunur.

Gelibolu'ya gitmeyen okurlarım varsa mutlaka gidin derim. Öyle bir atmosfer ki insan bir daha, bir daha gitmek istiyor. Onların bire bir savaştığı toprağa basmak, savaşılan cepheleri görmek inanın farklı duygular yaşatıyor insana. Anlatılmaz yaşanır diyorum. Gittiğinizde beni daha iyi anlayacaksınız eminim. 

Sevgiyle...














36 yorum:

  1. bence de gitmeye ve görmeye değer yer.

    YanıtlaSil
  2. Evet Halil Bey Gelibolu kesinlikle gidilmesi gereken yerlerden diye düşünüyorum.Ben 3 senedir her sene gidiyorum. Daha önce de aralıklarla giderdim. Oraların atmosferi bana iyi geliyor.

    YanıtlaSil
  3. Her gittiğimde farklı duygular uyandıran bir yer; Gelibolu. Şehitlerimizi ve gazilerimizi sevgi,
    saygı ve minnetle anıyoruz ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atatürk'le silah arkadaşlarına ve Mehmetçiğimize minnettarız. <3
      Haklarını hiç bir zaman ödeyemeyiz. Orası farklı bir yer. Hissetmek lazım..

      Sil
  4. Ah, o kadar çok gitmeyi istiyorum ki. İNşallah ölmeden giderim. Gelibolu isimli Avustralya yapımı filmi izlemiştim, finalde ağlayarak. Anzaklara da acımıştım çünkü zavallıları kandırmış İngilizler kendi askerleri ölmesin diye onları rahat rahat harcamışlar. Atatürk'ümüz farkını nasıl da belli etmiş onlar için söylediği o unutulmaz sözlerle. :(

    Eline sağlık canım, çok güzel bir paylaşım olmuş.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah gidersiniz.Mutlaka gidin derim. Çok farklı bir yer. O günkü savaşı yaşıyorsunuz.Açılan siperler, müzede sergilenenler her şey size o anı yaşatıyor zaten. Atatürk çok akıllı, öngörülü bir liderdi. Kıymetini bilemiyoruz maalesef :( Aslında şimdi ki zamanda daha iyi bilmemiz gerekir. Onun bize nasıl bir vatan bıraktığını ve neler yapmış görmeliyiz. Farkına varmalıyız.
      Çok teşekkür ederim :)

      Sil
  5. 100. Yıldönümünde gitmek nasip olmuştu. Havası, dokusu, doğası bambaşka..
    Şehitlerimiz nur içinde yatsınlar.. sevgi ve minnetle anıyoruz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin inşallah 🙏 Şehitlerimize bu vatanı bizlere bıraktıkları için teşekkür ediyor, önlerinde sevgi ve saygı ile eğiliyoruz..

      Sil
  6. Şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Şehitliğe gitmiştim bir süre önce tekrar ziyaret etmeyi isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel. İnşallah bir daha gidersiniz. Sevgiler 😊

      Sil
  7. her zaman ailecek gitmeyi düşünüyom ama bi türlü bu fırsati bulamıyoz..gezilmesi görülmesi tarihi yerlerden biri Çanakkale Gelibolu toprakları..gidip görmek gerekir,inşallah bize de nasip olur,o şehitlerimizin yattığı yerleri,toprakları görmek..tüm şehitlerimizi rahmetle yar ediyoruz..emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
  8. her zaman ailecek gitmeyi düşünüyom ama bi türlü bu fırsati bulamıyoz..gezilmesi görülmesi tarihi yerlerden biri Çanakkale Gelibolu toprakları..gidip görmek gerekir,inşallah bize de nasip olur,o şehitlerimizin yattığı yerleri,toprakları görmek..tüm şehitlerimizi rahmetle yar ediyoruz..emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah gidersiniz. Özellikle çocuklarımızı bu topraklara getirmeliyiz.Gözleriyle görüp, kalpleriyle yaşamaları için onlara buraları mutlaka gezdirmeliyiz.Teşekkürler 😊

      Sil
  9. Bu vatan ugruna şehit olanlara minnettariz 🙏🙏🙏🙏🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de çok minnettarız. Sevgiler arkadaşım 💙

      Sil
  10. Rahmet ve minnetle şehitlerimizi anıyoruz

    YanıtlaSil
  11. Cok güzelcok anlamli bir yazi olmus.

    YanıtlaSil
  12. Büyük dedelerimden biri bu cephede şehittir. Mutlaka gidilip görülmeli. İnsan başka duygusallaşıyor. Belki de ben dedemin mezarını ararken o duyguyu daha fazla hissettim.

    YanıtlaSil
  13. Büyüklerimizin anlattıklarına göre benim ve eşimin de dedelerimiz buralar da şehit olmuş kalmışlar, geri dönememişler😢 Gencecik mezarlar insan üzülüyor duygusallaşıyor. Cennet mekanları olsun.🙏

    YanıtlaSil
  14. Bana gitmek hiç nasip olmadı henüz ama çoooook istiyorum. Harika bir paylaşım olmuş emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.inşallah gitmek nasip olur. Gidilmesi gereken yerlerden biri, Atalarımızın Ecdadımızın neler yaşadığını hissetmek için gitmeliyiz görmeliyiz oraları diye düşünüyorum

      Sil
  15. Yanıtlar
    1. +Annesinin Prensesi içime sinmedi arkadaşım. Yorumunu gmail adresinden aşağıya kopyaladım. Boşa gitmesin. Sevgiler 😊 💙
      Cok güzel bir yer ama cok yanlis bir zamanda gittim ben. Coook sicakti ve basim agridi. Gecede uyuyamadim maf oldum valla :)

      Sil
  16. Geçmiş olsun. Sıcaklarda pek kolay gezilmiyor. İlkbaharda gitmek en güzeli. Yazınızı yayınlarken yanlış bir şey yaptım galiba,gözükmüyor,kusura bakmayın. Okuduğum kadarıyla cevaplamaya çalıştım. Hay Allah ne yaptıysam ? Bilemedim.

    YanıtlaSil
  17. Gidip görmeyi en çok istediğim yerlerden biri gerçekten. Mutlaka gideceğim. Yanıma da kafa dengi bir arkadaş bulursam çok güzel olacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah gidersiniz. Arkadaşlarla gitmek her zaman iyidir. Sevgiler :)

      Sil
  18. Gerçek bir tarih. Mutlaka görmek gerekiyor. İlk fırsatta gitmek istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk fırsatta gidin. Kesinlikle görmek gerekiyor. Oralar çok farklı. İnşallah görmeniz dileğimle..

      Sil
  19. İadeyi ziyarete geldim 😊 ne güzel yazı olmuş bende hep gitmek istiyorum ama fırsat bulamıyorum bir türlü :)

    YanıtlaSil
  20. Hoşgeldin sayfama 😊 Gitmemiz ve görmemiz gereken yerlerden biri. Sizin de inşallah gitmenizi diliyorum. Sevgilerimle 😊 💙

    YanıtlaSil
  21. Babamın görevi nedeniyle defalarca ziyaret etme fırsatı buldum.Her gittiğimde aynı heyecanı ve hüznü birlikte yaşıyorum.Şehitlerimizi ve ulu önder Atatürk 'ü saygı ve minnetle anıyorum.Güzel bir paylaşım olmuş
    Saadetcim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler..Adını da yazsaydın sevinirdim. ☺️

      Sil

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM, EN KISA ZAMANDA CEVAPLAYACAĞIM.

Kurban Bayramı, Kurban ve Kur'an

Toplumumuzun yüzde doksan dokuzu Müslüman diye biliyoruz. Ancak ülkemizdeki Müslümanların, İslam'ın temel kavramları hakkında doğru ve d...