Bir kitap bir hayat


Facebook’ta gezinirken birden bir duyuru dikkatimi çekti. %99 engelli 37 yaşındaki bir kızdan bahsediyordu. Kızın adı Rukiye Türeyen. Rukiye üç aylıkken geçirdiği menenjit nedeniyle felç olmuş. Babası akciğer kanserinden vefat etmiş. Anne ise yedi yıl önce iki beyin ameliyatı geçirmiş. Yine de çocukları için ayakta duruyor.
Rukiye 37 yaşında vücudunda tek kıpırdatabildiği yer, sol işaret parmağı. Sağ tarafı hiç tutmuyor. 2014’de kendi çabasıyla okumayı öğrenmiş. Sol işaret parmağıyla ‘Kanadı kırık melek’in kanadına takılanlar ‘ isminde bir kitap yazmış. Bu kitap onun ilk kitabı. 2 senede yazdığı bu kitabı satın alarak destek olmamız için paylaşımlar yapılmıştı. Gerçekten Rukiye’nin azmi çok hoşuma gitmiş, takdir etmiştim. Hemen destek olmak için ilk önce ‘sağlık ve hayata dair’ adında açmış olduğum facebook sayfamda duyurusunu yaptım. Kitabı satın alarak okudum ve burada sizlerle kitabı ve Rukiye’nin hayata bakışını anlatmak istedim. Rukiye engelli olup da, çok güzel işler başarmış bireylerden sadece birisi..
Rukiye emek vermiş, güzel bir kitap yazmış. Kitapta hikaye, tek kişilik oyun, skeç, senaryo gibi bölümlere ayrılmış, bölümlerde değişik konular işlenmiş. Hepsinde çok başarılı. Her bir konuda gördüm ki aslında Rukiye kendi duygularını, kendi hayatını kaleme almış. Engelli yaşamanın zorluğunu, her sağlıklı bir insanın engelli adayı olduğunu, engelli yaşamanın hissettirdiklerini anlatmış. Engelli insanların seçilmiş bireyler olduğunu belirterek, kendi halini mutlulukla kabullendiğini anlıyoruz. Bu hayat engellide olsa engelsiz de olsan bir gün bitecek. Herkes ölecek. işte burada hiçbir farkımız yok mesajını veriyor..
Asla isyan etmeyen, Allah’ın imtihan için bunu kendisine verdiğini düşünen inançlı ve şükreden bir Rukiye görüyoruz kitapta. Yalın sade bir dil anlatımıyla okuduğunuzda hüzün, acı ve acıma değil; aksine umut, sevgi ve mutluluk hissediyorsunuz. Bu da Rukiye’nin hayata umutla baktığını, mutlu bir kişi olduğunu düşündürüyor size. Kitabı okurken bir anda engelli olunursa nasıl yaşanır acaba diye düşünüyorsunuz. Farkındalık yaratarak insanları engellilere karşı daha duyarlı olmaya sevk ediyor. Engelli olduğu halde bunu dert etmeden, olumlu düşünen umut dolu yüreği ile; umutsuz, karamsar basit şeylere bile kafa takan bizlere örnek olsun.
Kitabın en başında ve en sonunda askerimize olan sevgisi ve saygısını görüyoruz. Kitabını tüm Mehmetçiklerimize ithaf ederek ilk sayfasında, onlara duygularını belirterek başlamış yazmaya.
Yine Mehmetçiğimize destek mektubu yazarak, bir şiiriyle kitabı sonlandırmış. Bu mektupla ne kadar düşünceli, hassas, duygusal bir insan olduğunu da fark ediyoruz.
Rukiye yazdıklarında karakterlere espri yaptırarak aslında kendisininde hayata esprili baktığını, her zorluğun bir nedeni olduğunu ve bunu kabullendiğimizde mutlu olacağımızı, isyan etmeden bize bahşedilen hayatı huzurlu geçirmemiz gerektiğini öğretiyor.

Yürek dağlar engellilerin durumları; hep acınarak bakılır.
Bir işe yaramaz sanılır. kitabımı aldınız ve şu anda okuyorsunuz.
Kararı siz verin. İşe yarıyorlar mı yoksa yaramıyorlar mı?
Rukiye Türeyen
Evet Rukiye tabi ki işe yarıyorlar. Tek parmağını kullanabilen ve onunla kitap yazan sana bakarak, işe yaramaz diyenlere inat bunu herkese ispatlamış oldun..
Rukiye kitabında okuyuculara da seslenmiş;
Kitabımı satın alarak bana gösterdiğiniz ilgi ve desteğiniz için tüm okuyucuları selamlar, saygılar.
Ben sizler için, ülkemin güzel insanları için yeni kitaplar yazmaya devam edeceğim. %99 engelli olsam da bende varım diyorum ve sizleri çok seviyorum.
Beni unutmayın.
Rukiye Türeyen
yolun açık olsun Rukiye…
Hala alıp, okumayanlarınız varsa alıp okuyun derim.Sevgilerimle.





4 yorum:

  1. Gürkan dedi ki:
    13/01/2019, 13:59 Düzenle
    Hiçbir zaman engelli arkadaşlar ile aramızda bir fark olmadığını, şu an sağlıklı olan herkesin birer engelli adayı olduğunu unutmamak gerekli. Ayrıca kitap güzelmiş okuma isteği uyandırdı.
    Geri bildirim: Sol ayağım | Hayata dair her şey Düzenle
    Saadet Sezer dedi ki:
    28/12/2018, 20:29 Düzenle
    Rica ederim. Elimden geldiği kadar destek olmaya çalışıyorum . Aslı Hanımcığım duyarlılığın için de çok teşekkür ederim. Ne güzel düşünmüşsün kitaplardan alıp, hediye vermeyi. Herkes elinden geleni yapsa, bu tür konularda duyarlı olsa engellilerimizin yaşamı daha kolaylaşır..
    Shoepera Türkiye Yüksek Ökçeler Kulübü dedi ki:
    28/12/2018, 12:56 Düzenle
    Zor bir sınav bu. Özellikle ülkemizde engelli dostu şehircilik anlayışı henüz pek gelişmediği için günlük yaşam engelli insanlarımız için bazen dayanılamayacak kadar zor hale gelebiliyor. Bu koşullarda bu kitabı yazabilmiş olması ve askerimize ithaf etmesi insanın gözlerini dolduruyor. Her türlü desteği el birliğiyle verelim Rukiye Hanım’a. Kitabı hem kendim okuyacağım hem de çokca satın alıp çevreme armağan edeceğim. Paylaştığınız için teşekkürler. Sevgilerimle
    Saadet Sezer dedi ki:
    28/12/2018, 02:58 Düzenle
    Kesinlikle öyle ? İnşallah herkesin destek olması dileğiyle..
    Esra Takım dedi ki:
    28/12/2018, 00:09 Düzenle
    herkes sizin gibi destek olsa, güzel sonuçlar oluşur
    Saadet Sezer dedi ki:
    27/12/2018, 16:10 Düzenle
    Rica ederim. İnşallah tanıtımına ufakta olsa katkım olmuştur. Gerçekten değerli ve azimli bir insanın kitabı..
    yasin kalem dedi ki:
    27/12/2018, 15:51 Düzenle
    çok kıymetli bir insanın kitabından bahsetmişsiniz teşekkür ederiz
    Saadet Sezer dedi ki:
    26/12/2018, 23:47 Düzenle
    Teşekkürler ?❤❤
    Tigris dedi ki:
    26/12/2018, 23:41 Düzenle
    Şekercim sen ne güzelsinnn ❤️❤️
    Tigris dedi ki:
    26/12/2018, 22:47 Düzenle
    Sen güzelsin şekercimmm ❤️❤️
    Saadet Sezer dedi ki:
    26/12/2018, 16:05 Düzenle
    İnşallah. Bizlerin bu kadar faydası oluyor. Daha fazlasını yapamıyoruz maalesef ?
    safagindunyasi dedi ki:
    26/12/2018, 15:58 Düzenle
    Kitabi bende paylaşmıştım sosyal medyada. Inşallah istediği sonucu alır
    Saadet Sezer dedi ki:
    26/12/2018, 11:44 Düzenle
    Teşekkür ederim Ertuğrul Bey. İnşallah kavuşur, bizler sadece bu şekilde faydalı olabiliyoruz. Ama aklımda yaşadığı yere gitmek, onunla hayallerini isteklerini yüz yüze konuşmak istiyorum. İnşallah bunu gerçekleştireceğim. Sevgiler ?
    Ertugrul Yildirim dedi ki:
    26/12/2018, 10:40 Düzenle
    Rukiye’nin hikayesini Derya hanımın blogunda da görmüştüm..Fotografını da burada gördüm,bu iyi oldu..Umarım istediği hayaline bir an önce kavuşur..? Emeğinize sağlık..✔?
    ELİF TOBUR dedi ki:
    26/12/2018, Beyda'nın Kitaplığı dedi ki:
    24/12/2018, 12:20 Düzenle
    Bu kitabı bende aldım. Okuyacağım. İnşallah isteklerine kavuşur.
    Saadet Sezer dedi ki:
    23/12/2018, 23:28 Düzenle
    Evet güzel bir başarı öyküsü. İnsan isteyince hiç birşey engel değil demekki..
    Saadet Sezer dedi ki:
    23/12/2018, 23:26 Düzenle
    Rica ederim. Güzel yorumunuz için teşekkürler. Çok haklısınız etrafımızdaki insanları görünce böyle düşünmek zorunda kalıyoruz maalesef ?
    Saadet Sezer dedi ki:
    23/12/2018, 23:24 Düzenle
    İnşallah güzel bir sonuç olur. Kazandığı parayla annesine ev almayı düşünüyor..
    Çay Aşkı dedi ki:
    23/12/2018, 18:55 Düzenle
    ne kadar çok tartışıldı bu kitap değil mi? Umarım sadece lafta kalmaz, bir sonuç doğurur eylemler…
    fatih pınar dedi ki:
    23/12/2018, 16:39 Düzenle
    Saadet Hanım, tanıtım için çok teşekkürler. Gerçekten Rukiye Hanım gibi insanlar bizlere çok büyük dersler veriyor. Günümüzde engelsiz olan ama aslında psikolojik engelli olan o kadar insan var ki, böyle hayat hikayelerini okuyunca insan engeller beynimizde demeden kendini alıkoyamıyor. Teşekkürler.
    Beyinist dedi ki:
    23/12/2018, 15:12 Düzenle
    Engellerin sadece zihnimizde olduğunu gösteren mükemmel bir şey. Bu habere ilk denk geldiğim de çok şaşırdım. Hayretler içinde kaldım. İnsan istediği zaman, ona hiçbir şey engel olamayacağını tekrardan görmüş oldum.

    YanıtlaSil
  2. https://bilgininpenceresi.blogspot.com/?m=0 blogunuza baaayıldım tam bana göre ben yeniyim ziyaret ederseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  3. Rukiye Hanım ın azmi ve başarıları takdire şayan kendisini tebrik ediyorum sizede böyle güzel makalelere yer verdiğiniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. ay hepimiz yardım ettik ona yaaa sonunda ev almışlar ne güzeel :)

    YanıtlaSil

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM, EN KISA ZAMANDA CEVAPLAYACAĞIM.

Kurban Bayramı, Kurban ve Kur'an

Toplumumuzun yüzde doksan dokuzu Müslüman diye biliyoruz. Ancak ülkemizdeki Müslümanların, İslam'ın temel kavramları hakkında doğru ve d...